اصطلاحات توییتر معمولا به دو دسته تقسیم می شوند.
اصطلاحاتی که مندرآوردی هستند؛
اصطلاحاتی که برگرفته از ریشۀ زبان فارسی یا زبانی دیگر (عموماً انگلیسی) هستند.
آواتار (Avatar): منظور عکس حساب کاربری است که بعضاً به آن آواتار یا عکس حساب کاربری گفته میشود.
آواتار تخممرغی: به آواتارهای بدون عکس توییتر، آواتار تخممرغی یا کلهتخممرغی میگویند که منظور همان کاربر تازهوارد است. در نسخههای قدیمیتر توییتر، کاربرانی که تازه حساب کاربری در توییتر ایجاد میکردند، عکس تخممرغی بهجای تصویرشان قرار میگرفت و تا زمانی که عکس خودشان را بارگذاری نمیکردند، آن عکس باقی میماند.
هدر (Header): منظور عکس کاور حساب کاربری است. به این عکس که پشت عکس اصلی حساب کاربری قرار میگیرد، معمولاً هدرفوتو یا کاورفوتو گفته میشود.
بایو (Biography): به همان توضیحات مختصری که در حساب کاربریتان دربارۀ خودتان میگویید، گفته میشود. بایو یا بیو خلاصهشدۀ کلمۀ بایوگرافی است.
فالو (Follow): به عمل دنبالکردن افراد فالو میگویند.
فالوئر (Follower): به کسانی که شما را دنبال میکنند، فالوئر گفته میشود.
فالوئینگ (Following): کسانی که شما آنها را دنبال میکنید، فالوئینگ نامیده میشوند.
فالوبک (Followback): زمانی که کسی را فالو کنید و او هم شما را فالو کند، به این عمل، فالوبک میگویند.
آنفالو (Unfollow): وقتی کسی را فالو میکنید و بعد از مدتی دیگر قصد فالوکردن او را ندارید، به این عملِ دنبالنکردن، آنفالو گفته میشود.
فالوآنفالو کردن: وقتی در یک زمان تعداد زیادی آدم را فالو کنید و آنها به شما فالوبک بدهند و بعد شما شروع به آنفالوکردن آنها کنید، به این عمل فالوآنفالو میگویند. این کار را معمولاً برای افزایش فالوئر انجام میدهند که عمل پسندیدهای نیست.
پیشنهاد فالو: زمانی که کاربری بخواهد کاربر دیگری را به دلایل مختلفی مثل هنر، تخصص و… او به دیگران پیشنهاد فالو بدهد از این هشتگ استفاده میکند تا بقیۀ فالوئرهایش نیز آن شخص را فالو کنند.
هُلدادن: یعنی کاربری را ریتوییتکردن با هدف اینکه بقیه او را فالو کنند (این موضوع، خیلی ریز به باندبازی برمیگردد.) یا یکی از توییتهای کاربران را ریتوییتکردن با هدف اینکه به تعداد افراد بیشتری نمایش داده بشود.
پروتکت (Protect): هنگامی که صفحۀ حساب کاربری شما شخصی باشد، به آن پروتکت یا پرایویت (Private) میگویند. وقتی حساب کاربری شما پروتکت باشد، فقط کسانی میتوانند توییتهایتان ببینند که شما به آنها اجازه داده باشید.
لاک (Lock): وقتی توییتر حساب کاربری شما را بنا به دلایل مختلفی (غیبت طولانیمدت، فالوکردن پشتسرهم و…) غیرفعال کند، به این عمل لاک میگویند. معمولاً هم وقتی حساب کاربری شما از لاک خارج میشود، دو سه روز طول میکشد تا فالوئینگهای شما مجدداً بارگذاری شود. مثلاً: «حساب کاربریم لاک شده بود، کسی رو آنفالو نکردم.»
دیاکتیو (Deactivate): وقتی شما حساب کاربری خود را غیرفعال کنید، به آن دیاکتیو میگویند. کامل این کلمه «دیاکتیویت» است که برای آسانی در تلفظ به آن دیاکتیو میگویند.
ریپورت (Report): وقتی توییتی را بهدلیل توهینآمیزبودن، نژادپرستی و… به توییتر گزارش بدهید، به کار شما ریپورتکردن میگویند.
ساسپند (Suspended): وقتی کاربران زیادی یک حساب کاربری را به دلایل مختلفی مثل نژادپرستی و محتوای خشن و… به توییتر گزارش کنند، توییتر حساب گزارششده را بررسی میکند و پس از اثبات دلیل، حساب کاربری مدنظر را ساسپند میکند. درواقع یعنی برای همیشه آن را میبندد.
بلاک (Block): وقتی کاربری را مسدود کنید و او نتواند صفحۀ شما را بخواند، به این وضعیت بلاک گفته میشود.
آنبلاک (Unblock): وقتی کاربری را از حالت انسداد خارج کنید، اصطلاحاً به این عمل آنبلاک میگویند.
بلاک آنبلاک (Block Unblock): وقتی شما نمیخواهید کسی را بخوانید و دوست ندارید که او هم شما را بخواند، اول او را بلاک و بعد آنبلاک میکنید. با این روش ارتباطتان با هم قطع میشود. به بیان دیگر انگار به حساب کاربری آن شخص رفتهاید و خودتان را آنفالو کردهاید. بلاک آنبلاک را بهاختصار «بآ» یا «ب.ا» هم مینویسند.
میوت (Mute): وقتی کسی را فالو کردهاید و نمیخواهید او را بلاک کنید، اما درعینحال نمیخواهید هم توییتهای او را ببینید، از این روش استفاده میکنید. معمولاً مواقعی که رودربایستی داشته باشید، مجبور میشوید کسی را بلاک یا آنفالو نکنید و درنتیجه او را میوت میکنید. وقتی هم که کسی، شخص دیگری را میوت میکند، معمولاً اعلام عمومی نمیکند. البته این عمل را کلاً قبیح میدانند؛ چراکه میگویند: «وقتی با کسی حال نمیکنی آنفالوش کن نه که میوتش کنی.» میوتکردن اشخاص نوتیفیکشنی برای آنها ارسال نمیکند.
تایملاین (Timeline): به صفحۀ اصلی که توییتها را داخل آن مشاهده میکنید، گفته میشود.
توییت (Tweet): به محتوایی که ارسال میکنید، توییت میگویند. درواقع، هممعنی با پستگذاشتن در سایر شبکههای اجتماعی است.
توییتِ پین (Pin Tweet): به توییتی که در صفحۀ حساب کاربری خود سنجاق میکنید، توییتپین میگویند. این توییت همیشه بهعنوان اولین توییت صفحۀ شما دیده میشود و هرگاه بخواهید میتوانید آن را تغییر دهید.
لیست(List): فهرستی از آدمهایی است که آنها را فالو نکردهاید و نمیخواهید فالو کنید، اما میخواهید در جریان توییتهای آنها باشید. توجه کنید که فقط توییتهای افرادی که صفحۀ حساب کاربریشان بهصورت عمومی باشد، در فهرست به نمایش گذاشته میشود. شما میتوانید به دو صورت عمومی و خصوصی فهرست درست کنید. فهرست عمومی دردسترس سایر افراد هم هست و آنها میتوانند فهرست شما را دنبال کنند؛ اما فهرست خصوصی را فقط شما میتوانید مشاهده کنید.
بوکمارک (Bookmark): زمانی که از توییتی خوشتان بیاید و بخواهید بعداً باز هم آن توییت را بخوانید، میتوانید آن را بوکمارک کنید. توییتهای داخل بوکمارک فقط به خود شما نمایش داده میشود و دردسترس عموم نیست. بوکمارک در نسخۀ وب توییتر دردسترس نیست و حتماً باید از نسخۀ موبایل آن برای استفاده از بوکمارک استفاده کنید.
توییت فاخر: به توییتی که ازلحاظ ادبی قوی و بهخاطر محتوای خود توییت، زیاد ریتوییت میشود، توییت فاخر میگویند.
توییت هوایی: وقتی شما حرفی را به کسی، فارغ از اینکه در توییتر حساب کاربری دارد یا ندارد توییت میکنید، به این عمل توییت هوایی گفته میشود. البته در حال حاضر این اصطلاح بیشتر برای موقعی استفاده میشود که میخواهید پاسخ یک توییت را بدهید، اما نه با منشندادن، بلکه با توییتی مجزا. این کار مصداق بارز «فحش را بنداز زمین صاحابش برمیدارد» است.
ضدهوایی: ضدهوایی هم پاسخ طرف مقابل به توییت هوایی شماست که درواقع هوایی شما را به خود گرفته و بدون ذکر نام شما، پاسختان را باز بهصورت هوایی میدهد.
ریتوییت (Retweet): به بازنشرکردن محتواها ریتوییت میگویند. ازآنجاکه ما ایرانیها عاشق خلاصهسازی هستیم، به ریتوییت «ریت» هم میگوییم.
تق: به خلاصۀ عبارت «توییت قبلی» میگویند. مثلاً وقتی توییتی زده میشود و بعد میخواهید به توییت قبلی ارجاع بدهید، مینویسید #تق.
تب: به خلاصۀ عبارت «توییت بعدی» میگویند. مثلاً وقتی میخواهید چیزی را اعلام کنید. #تب بیشتر جنبۀ پیشخبری دارد.
رتق: به خلاصۀ عبارت «ریتوییت قبلی» میگویند. مثلاً وقتی توییتی را ریتوییت کردهاید و بعد میخواهید دربارۀ آن ویدئویی هم توییت کنید، میتوانید از عبارت #رتق استفاده کنید.
رتب: به خلاصۀ عبارت «ریتوییت بعدی» میگویند. مثلاً وقتی دربارۀ یک توییت توضیحاتی میدهید و بعد میگویید در ادامه #رتب را ببینید.
کوت (Quote): درواقع همان ریتوییت است. با این تفاوت که میتوانید روی آن نظرتان را هم بگویید. البته توییتر عبارت کوت را به عبارت Retweet with Comment به معنی ریتوییت با کامنت تغییر داد.
فیو (Favorite): اسم قدیمی لایک در توییتر است. کلمۀ کامل آن فِیوریت است که خلاصهشدۀ آن فِیو است. از وقتی که توییتر آیکون «قلب» را بهجای «ستاره» جایگزین کرد، اسم فیو به لایک تغییر کرد؛ اما افراد بنا به عادت گذشته هنوز در توییتر به لایک، فیو میگویند.
فیواستار (Favstar): توییتهایی که بیش از ۱۰۰۰ فیو بخورند، اصطلاحاً فیواستار میشوند.
فیوکردنِ منشن: وقتی کسی به توییت کس دیگر منشن میدهد و نفر سومی منشن او را فیو میکند، به این عمل فیوکردنِ منشن گفته میشود. این کار بیشتر با هدف اینکه من از این منشن به این توییت خوشم آمده یا با نظر کسی که منشن داده موافق هستم، انجام میشود. البته خیلی از افراد نیز هستند که دوست ندارند سایر افراد، منشنهایی که بهصورت پابلیک میدهند، فیو کنند!
نوتیفیکیشن (Notification): همان اعلانهاست. مثلاً وقتی کسی توییت شما را لایک یا ریتوییت میکند یا… برای شما نوتیف میآید که کدام کاربر در صفحۀ شما چه کار کرده است. نوتیفیکیشن را بهصورت خلاصه «نوتیف» هم میگویند.
بی نوتیف شدن: کوتاهشدۀ عبارت «بدون نوتیفیکیشن شدن» است. وقتی کسی لیمیت میشود یا بنا به دلایل امنیتی حساب کاربری توییترش معلق میشود، بعد از برگشت او به توییتر، هر اینتراکشنی که از سمت فالوئرهای او (لایک، ریتوییت و منشن) صورت بگیرد متوجه نمیشود و معمولاً بین ۴۸تا۷۲ ساعت زمان میبرد تا حساب کاربری فرد از این وضعیت خارج شود و وضعیت نوتیفیکیشنش درست شود.
اینتراکشن (InterAction): به اثر متقابلی که بین افراد رواج دارد، اینتراکشن میگویند. منظور همان لایک یا ریتوییتکردن و… است.
منشن (Mention): به پاسخدادن به توییتها منشن میگویند. درواقع همان کامنتگذاشتن است.
منشن قطاری: وقتی تعداد کاربران زیادی را در یک ریپلای منشن کنید، به کار شما منشن قطاری میگویند. این اصطلاح بهدلیل برداشتهشدن محدودیت کاراکتر در توییتر و محاسبهنشدن حروف یوزرنیم افراد، کمکم در حال ازبینرفتن است.
لیمیت (Limit): وقتی شما زیاد فالو، توییت یا لایک کنید، اصطلاحاً لیمیت میشوید. چون سرعت این کار زیاد است و عمل شما هم تکرارپذیر است، توییتر بهعنوان ربات شما را شناسایی میکند و چند دقیقه یا چندساعتی دسترسیتان مثلاً برای توییتکردن متوقف میشود که با صبرکردن مشکل برطرف میشود.
مومنت (Moment): وقتی قرار است داستانی را در چند توییتر تعریف کنید، میتوانید از قابلیت مومنتساختن استفاده کنید که پس از توییتکردن مومنت، شکل ظاهری آن، تفاوتهایی خیلی جزئی با توییتهای معمولی دارد.
مجموعه توییت: قبل از اضافهشدن مومنت به توییتر، افراد توییتهای داستانی خود را با عناوینی همچون مجموعه توییت، سلسله توییت، رشته توییت (رشتو) توییت میکردند. البته با اینکه مومنت به توییتر اضافه شده است، بااینحال خیلیها مجموعهتوییتنوشتن را به مومنتساختن ترجیح میدهند.
توییت استورم (Tweetstorm): درواقع همان مجموعۀ توییت است. با این تفاوت که میتوانید تمام توییتهای خودتان را از قبل آماده کنید و همه را همزمان با هم بهصورت یک توییت اصلی و مابقی توییتها را بهعنوان منشن زیر آن توییت ارسال کنید.
دایرکت (Direct): فرستادن پیام شخصی در توییتر را دایرکت میگویند.
هشتگ (Hashtag): وقتی قرار است دربارۀ موضوع خاصی بنویسند، از هشتگ استفاده میکنند. مثلاً #نوروز مبارک. برای استفاده از هشتگ، در زبان فارسی بهتر است از نیمفاصله استفاده شود؛ اما چون استفاده از نیمفاصله سخت است، معمولا از آندرلاین استفاده میشود. #نیماشفیعزاده اولویت دارد به #نیماشفیع_زاده.
ترند (Trend): به تأثیرات توییتها در رواج یک موضوع و شناختهشدن موضوع، ترند میگویند. شما میتوانید ترندهای فارسی توییتر را در حساب کاربری ترندیتر که یک ربات است و به تشخیص خودش از وضعیت ریتوییت میکند یا سایتهای Trendsmap ،Keyhole ،TweetReach و Tweet Binder مشاهده کنید.
طوفان توییتری: به اعلام عمومی برای توییتکردن دربارۀ یک موضوع مشخص، طوفان توییتری میگویند. درواقع یک قدم عقبتر از ترندشدن موضوعی خاص است که کاربرها تلاش میکنند آن موضوع ترند بشود. این طوفانها قدرت ترندجهانیشدن نیز دارند. وقتی میخواهند طوفان راه بیندازند، میگویند فلان هشتگ را همهباهم در طوفان توییتری داغ کنیم. این داغکردن استعاره از ترندکردن دارد. مثلاً برای جشن قهرمانی پرسپولیس در لیگ برتر از قبل اطلاعرسانی میکنند که ساعت ۹ شب همه با هشتگ #پرسپولیس_قهرمان توییت کنند و این هشتگ را داغ کنند.
ژانر (Genre): وقتی اکثریت افراد دربارۀ موضوعی خاص صحبت کنند، میگویند فلان موضوع ژانر شده است. مثلاً وقتی حادثۀ پلاسکو اتفاق افتاد، ژانر توییتر، ساختمان پلاسکو بود.
باند/باندبازی: مثل سیاست که هرکسی برای خودش باند و حزب خاص خود را دارد، توییتر هم باند و باندبازی مخصوص به خودش را دارد. هدف اصلی باندبازی افزایش لایک، ریتوییت و فالوئر است. این کار به این صورت انجام میشود که مثلاً یک توییت، فارغ از اینکه چه محتوایی دارد، توسط یک باند یا تیم شروع به پروموتکردن بشود. بسیار پیش میآید که توییتهایی که بار محتوایی خاصی ندارند، در توییتر بهخاطر باندبازی فیواستار شدهاند.
جاج (Judge): در زبان فارسی، ترجمۀ تحتالفظی جاج، «قاضی» یا «قضاوت کردن» میشود؛ اما در عمل، در زبان فارسی بهعنوان قضاوتنکردن استفاده میشود.
کراش (Crush): به کسی که شما از او خوشتان میآید، ولی او عین خیالش نیست. درواقع نمیداند که به او علاقه دارید. این اصطلاح هم برای پسر و هم برای دختر کاربرد دارد. فقط تا زمانی به آن «کراشداشتن» میگویند که مخفیانه باقی بماند و طرف نفهمد. مثلاً: «من روی بردپیت کراش دارم.»
اکس (Ex): به دوست دختر/دوست پسر سابق که دیگر با او در ارتباط نیستید، اکس میگویند.